Ruud Ouwehand (Amsterdam, 1958) is jazz contrabassist, docent, muziekprogrammeur en componist. Hij is in 1985 afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium; met als hoofdvak contrabas en piano, Lichte Muziek.

Sinds zijn afstuderen is Ouwehand docent contrabas, basgitaar, solfège, harmonieleer, combo-coaching en methodiek aan het conservatorium van Amsterdam. Daarnaast is Ruud sinds 2016 Gast-Professor Jazz contrabas aan de University of the Arts van Bremen (DE).
Stacks Image 21
Stacks Image 23
Ruud Ouwehand is een veelgevraagd sessiemuzikant in de Nederlandse Jazzwereld en daarbuiten. Hij speelde onder andere met Ferdinand Povel,
Theo Loevendie, Ack van Rooyen, Chet Baker, Toots Thielemans, Piet Noordijk, Archie Shepp, Branford Marsalis, Hermine Deurloo, Jan Wessels, Peter Tiehuis, Philipp Catherine, Nedly Elstak, Greetje Kauffeld, Fay Claassen,
Rivertown Jazzband en vele anderen.
Hij trad op bij tournees in onder andere Moskou, Berlijn, Lissabon, Parijs, Amsterdam,  Antwerpen, Indonesië. Daarnaast trad Ouwehand op tijdens festivals in binnen en buitenland. Onder andere bij het North Sea Jazz,
Jazz at the Bouwmeester, Hoffestival, Kiel Jazz-Tage Jakart.
 • Stacks Image 30

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 31

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 32

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 42

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 43

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 44

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 45

  Caption Text

  Link
Ouwehand stond samen met de gitarist Peter Nieuwerf bekend als de ideale sidemen. Nieuwerf (1938-2015) speelde, net als zijn maatje Ouwehand, met de groten der aarde, onder wie Stéphane Grappelly, Nancy Wilson, Astrud Gilberto, Dizzy Gillespie, Toots Thielemans en Stan Getz. In 2013 brachten zij samen een duo album uit getiteld Foolin’ Around. Ouwehand en Nieuwerf speelden daarnaast vaak samen met Bart van Lier. In 2006 is het album Live At The Tor verschenen van dit trio.
Stacks Image 61
In Jazzpodium De Tor organiseert Ouwehand sinds 1990 concertseries onder de naam: ‘Ruud Ouwehand ontmoet……’ diverse jazzgrootheden uit binnen- en buitenland. Daarnaast is hij sinds 2003 hoofdprogrammeur van Jazzpodium De Tor. Voor zijn inzet ter promotie van de jazz in Enschede, is Ouwehand onderscheden met een Gouden Tor.

Tussen 1994 en 2003 was Ouwehand vast lid van The Armando Quartet. Hij speelde onder andere mee op het album The Violinist; dit album is in 1995 bekroond met een Edison Award.

Ook maakte Ouwehand onderdeel uit van de Soesja Citroen band (Edisonnominatie in 2002), het Piet Noordijk New Quintet en het John Engels Quintet. Hij treedt tegenwoordig op met de Masha Bijlsma Band.
           
Privacy Policy